BARBERÀ DE LA CONCA A MONTBLANC
Camí Tarragoní de Sant Jaume
![]() |
https://www.instamaps.cat/visor.html?businessid=f928c6b06b6aeb63f6024cb4f251cf46&3D=false |
Aquesta és una informació totalment personal i que no pretén ser una guia exacta a seguir per part de qui pugui llegir aquests comentaris
UBICACIÓ:
Barberà de la Conca és un municipi de la comarca de la Conca de Barberà, dins de la província de Tarragona. El nom de Barberà prové del cognom llatí "Barbariànus" i el complement de "Conca" que avui mostra el topònim oficial que serveix per distinguir-lo d'un altre municipi català del mateix nom (Barberà del Vallés), i fa referència a la comarca a la que pertany. Destaquen l'església de Santa Maria, un edifici del barroc tardà del segle XVIII i el Castell de Barberà, i actualment romanen en peu part dels edificis templers (la torre-habitació i capella) vestigis de la muralla i la torre del segle XI.
Com arribar-hi:
Des de Barcelona, per l'avinguda de Diagonal en direcció a Tarragona, B-23 + AP-7/E-15; passarem Vilafranca del Penedès i més endavant girar a la dreta per continuar per AP-2 direcció Lleida i Saragossa. Deixarem l'AP-2 a la sortida 10 - El Pla de Santa Maria. Continuar per C-37 fins a entrar al poble del Pla de Santa Maria; continuar per la TV-2004 per dins d'aquest poble + TP-2311 per creuar el poble de Cabra del Camp. Més endavant gir a l'esquerra per continuar per la carretera T-231 que ens portarà fins a Barberà de la Conca.
Des de Tarragona, Plaça Imperial Tàrraco per la carretera N-340a direcció València i de seguida continuarem per la T-11 i més endavant per la A-27 (totes direccions + Valls i Lleida): En arribar a Montblanc seguir per la N-240 + C-14 direcció Vallbona de les Monges; en arribar a la Guàrdia dels Prats continuar per la dreta, carretera C-241d a Igualada i més endavant a la dreta per continuar per la T-242 a Barberà de la Conca.
DADES DE LA RUTA:
TIPUS DE RUTA: Ruta de senderisme lineal
DIFICULTAD DE LA RUTA: Ruta fàcil i còmode
DISTÀNCIA RECORREGUDA: 8,88 Km
DURACIÓ DEL RECORREGUT: 2 hores i 3 minuts en total (1 hora i 40 minuts en moviment + 23 minuts aturat); 5,3 Km/h en moviment
POBLACIONS I COMARQUES DE PAS: Barberà de la Conca i Montblanc (La Conca de Barberà)
PUNT DE SORTIDA: Plaça de l'Església, davant de l'Església de Santa Maria de Barberà de la Conca
PUNT D'ARRIBADA: Plaça de Santa Maria, davant de l'Església-Catedral de Santa Maria de Montblanc
PUNT MÉS ALT: Plaça de l'Església de Barberà de la Conca (Punt de Sortida)
PUNT MÉS BAIX: El Pont sobre el Riu d'Anguera
RECOMANACIONS:
ITINERARI:
Situats a la plaça de l'Església i davant de la façana principal de l'església de Santa Maria de Barberà de la Conca iniciarem la ruta pel carrer de l'Església; al final d'aquest girarem a l'esquerra i baixarem unes escales.
Església de Santa Maria |
L'església parroquial de Santa Maria, que data de finals del segle XVIII, domina el paisatge de l'entorn de Barbera de la Conca gràcies a les seves grans dimensions i l'extraordinari campanar de 35 metres d'alçada. L'actual església va ser bastida sobre l'anterior església romànica datada de finals del segle XII que va ser derruïda l'any 1792 per la construcció de l'actual església, aquest cop d'estil barroc. Es tracta d'un edifici de planta rectangular d'uns 592 metres quadrats de superfície. Presenta una nau central i dues naus laterals. La coberta suportada per pilars, està construïda amb la clàssica volta de canó amb llunetes. Per damunt d'aquestes voltes, la construcció té la teulada a dues vessants que es recolzen en encavallades i embigats de fusta. Una mitja taronja, exempta de cimbori, cobreix el transsepte sense sobresortir. L'actual façana, característica per les corbes dinàmiques típiques del rococó, fou dissenyada per fra Francesc, del convent de Sant Francesc de Montblanc. Davant de l'església hi ha una Creu de Pedra. Darrerament, l'any 2010 es va obrir una esquerda al poble que travessa tota l'església i s'aprecia sobretot a la façana de l'església i a les cases del davant.
Continuarem pel carrer Major, un estret carrer on hi ha l'Ajuntament del poble; seguidament passarem pel carrer J. Esplugues i més endavant pel carrer d'Anselm Clavé.
![]() |
Carrer J. Esplugues / Carrer d'Anselm Clavé |
Al final del carrer d'Anselm Clavé girarem a l'esquerra i continuarem, en suau baixada, per l'avinguda de la Conca que ens portarà fins a la carretera T-212 o carrer del Comerç.
Haurem de creuar la carretera T-242, sense pas de vianants, i continuar pel camí de terra que veurem davant nostra, on a la seva esquerra hi ha un rètol informatiu; el seguirem en direcció a Montblanc.
Continuant per aquest camí de terra, Camí de Montblanc, passarem pel costat de la deixalleria de Barberà de la Conca, situada a la dreta del camí.
Més endavant passarem sobre el Pont del Patacó que creua el Torrent del Pont del Patacó (també conegut com a Torrent de la Rànima - afluent del Riu Anguera).
![]() |
Pont del Patacó + Torrent del Pont del Patacó |
Passat el pont comença una curta i suau pujada; a la dreta del camí veurem un petit pal de fusta amb la marca del Camí de Sant Jaume de Compostela; en arribar al final d'aquesta pujada passarem a tocar de les restes del Mas del Bellver, situada a la dreta del camí.
![]() |
Barberà de la Conca |
![]() |
Camí de Montblanc |
Una mica més endavant el Camí de Montblanc arriba a una bifurcació on a la dreta del camí hi veurem un rètol informatiu i el seguirem el direcció a Montblanc (6,7 Km); seguirem el camí en línia recta deixant el camí que gira a l'esquerra.
Passada aquesta darrera bifurcació el camí ens portarà a una zona més planera i on destacarà sobretot i ens acompanyarà al llarg de tot el recorregut, les Muntanyes Prades i la Reserva Natural Parcial del Barranc de la Trinitat que veurem al fons, sota de les qual és ubicat Montblanc.
![]() |
Camí de Montblanc Muntanyes de Prades |
El camí ens portarà a una altre bifurcació sense senyalització i haurem de continuar pel camí principal que queda ben definit; la majoria de les bifurcacions que veurem són camins d'entrada a vinyes i camps de correu, per tant, cal fixar-se be i seguir sempre la direcció a les Muntanyes de Prades.
![]() |
Camí de Montblanc |
El Camí de Montblanc passa per sobre de la Rasa de les Deveses gairebé de forma inapreciable i una mica més endavant ens situarà en una nova bifurcació sense cap senyalització; en aquesta bifurcació seguirem el Camí de Montblanc gairebé de línia recta.
Passada aquesta darrera bifurcació el Camí de Montblanc, força planer i en línia recta, passa per les terres de "les Torretes", una zona amb terres de conreu de sembrats a banda i banda.
![]() |
les Torretes |
Gairebé al final d'aquesta recta, a la zona de "les Torretes" i una mica abans d'arribar a la següent bifurcació, on el Camí de Montblanc enllaça amb el Camí de Prenafeta, que ve de l'esquerra, canviarem de terme municipal.
Deixarem el terme municipal de Barberà de la Conca i entrarem al terme municipal de Montblanc, capital de la Conca de Barbera (Tarragona).
El Camí de Montblanc arriba a una bifurcació i enllaça amb el Camí de Prenafeta ; en aquesta bifurcació haurem de girar a la dreta; situat a la dreta del camí veurem un petit pal de fusta amb la marca del Camí de Sant Jaume de Compostela.
![]() |
Camí de Montblanc + Camí de Prenafeta |
Per aquest enllaç entre el Camí de Montblanc i el Camí de Prenafeta només farem uns 100 metres aproximadament, dons tot seguit ens situarem davant d'una nova bifurcació i en aquest punt girarem a l'esquerra, seguint el Camí de Montblanc i deixant a la dreta el Camí de Prenafeta.
En girar a l'esquera, i com a referència, veurem un petit pal de fusta, però en aquest cas, sense la marca o senyal del Camí de Sant Jaume de Compostela (misteriosament ha desaparegut 😡).
El Camí de Montblanc baixa suaument i després de fer poc més de 200 metres arribarem a una nova bifurcació, ben senyalitzada amb una rètol informatiu.
A la bifurcació girarem a la dreta seguint el rètol informatiu en direcció a Montblanc (4,8 Km) i Poblet. En girar a la dreta continuarem pel Camí de Montblanc, també conegut com a Camí del Pinetell.
![]() |
Camí de Montblanc + Camí del Pinetell Tossal del Llanut |
Seguint aquest camí, aquest passa a tocar del Tossal del Llanut, una muntanya de 386 metres situada a la dreta del camí i una mica més endavant passa a tocar del Tossal del Pinetell, una muntanya de 412 metres, també situada a la dreta del camí; ambdós muntanyes es poden identificar clarament per la gran quantitat de pins que les vesteixen i envolten.
El camí passa pel costat d'una petita caseta elèctrica situada a l'esquerra del camí; just en aquest mateix punt, però a la dreta del camí i una mica per sobre d'aquest, hi han les restes i runes de l'antiga ermita de Sant Pere del Pinetell.
Continuarem endavant pel Camí de Montblanc, entre camps de vinyes i conreus, i començarem a veure la vila de Montblanc, situada sota les muntanyes de Prades i la Reserva Natural Parcial del Barranc de la Trinitat.
Més endavant el Camí de Montblanc ens portarà a passar per sota del pont de l'autopista AP-2 / E-90; abans de passar el pont, a la dreta del camí, veurem un rètol informatiu i el seguirem en direcció a Montblanc (2,5 Km).
Passat el pont, de seguida, arribarem a una bifurcació ben senyalitzada amb un rètol informatiu i el seguirem en direcció a Montblanc (2,3 Km).
En aquesta bifurcació coincideixen el Camí Cistercenc de Sant Jaume, que ve de Prenafeta, i el Camí Tarragoní de Sant Jaume, ambdós en direcció a Montblanc i Poblet.
En aquesta bifurcació també es comparteix el camí amb el GR-175 o Ruta del Cister.
Passada aquesta bifurcació el camí arriba a un nou pont que passarem sota les línies del tren d'alta velocitat (AVE).
Només passar aquest pont ens situarem en una bifurcació i haurem de seguir en línia recta seguint la indicació del rètol informatiu, que veurem a la dreta del camí, en direcció a Montblanc (2 Km).
Tot seguit el Camí de Montblanc ens portarà fins a un petit pont que travessa el Riu d'Anguera; just en aquest punt el camí fa un fort revolt de dreta a esquerra i puja suaument en direcció a un altre pont.
![]() |
Camí de Montblanc |
![]() |
Riu d'Anguera |
Al final d'aquesta petita i suau pujada el camí ens portarà a una bifurcació on, a l'esquerra del camí, veurem un rètol informatiu i seguirem en direcció a Montblanc (1,5 Km) continuant pel camí de la nostra esquerra.
Seguidament el camí passa per un pont sota la carretera N-240 i una mica més endavant arriba a una nova bifurcació, molt ben senyalitzada, amb un rètol informatiu, una fletxa groga del Camí de Sant Jaume de Compostela, la marca del GR-175 i la senyal vermella de la Ruta del Cister.
Seguint les senyals, pel camí de la dreta, passarem entre alguns camps de conreu que precedeixen a un polígon industrial al carrer d'Horta Sobirana; en aquesta zona també resta situat el cementiri municipal de Montblanc; davant de la paret del cementiri veurem un rètol informatiu que seguirem en direcció al Pont Vell de Montblanc.
Davant d'aquest rètol informatiu seguirem per l'esquerra per un camí asfaltat i en direcció a la vila de Montblanc, Camí del Cementiri; aquest camí passa entre un camp de conreu a l'esquerra i un mur de pedra a la dreta; en iniciar aquest camí, a l'esquerra, veurem un petit pal de fusta amb les marques del GR i del Camí de Sant Jaume de Compostela.
![]() |
Camí del Cementiri |
Pel Camí del Cementiri passarem per sota d'un petit pont de la línia ferroviària (Sant Vicenç de Calders a Lleida).
Passat aquest pont ens trobarem una paret amb una sèrie d'arcs o ulls; un dels arcs o ulls és un pont sota la carretera de Lleida o carrer de la Muralla de Santa Anna.
Aquest pont dona pas als primers carrer del nucli urbà de Montblanc; en passar el pont entrarem al Camí Baix de la Guàrdia i de seguit al Pont Vell que travessa sobre el Riu Francolí.
![]() |
Pont Vell |
Aquesta obra medieval fou construïda en el temps fundacionals de la vila, en el segle XII, i és una bella mostra d'un Pont Romànic. El pont s'ha hagut de refer en diferents vegades, principalment degut a grans riuades, com ara 1634, 1884, 1889, 1966, 1994 i la darrera el 2019.
Aquest pont medieval consta de quatre ulls; té contraforts laterals de grans dimensions fets de carreus que poden procedir de la façana de Santa Maria.
Està emplaçat a la sortida del Camí Reial que donava al nucli antic de Montblanc. Antigament, s'aixecaven dos arcs a banda i banda del pont. El 1845 s'enderrocà l'últim arc que quedava per facilitar el pas de carruatges.
![]() |
Pont Vell |
Un cop creuat pel pont sobre el riu Francolí, continuarem per carrer Raval de Santa Anna; a la nostra esquerra queda l'actual l'edifici seu de l'Arxiu Històric Comarcal de Montblanc, antic Hospital de Santa Magdalena.
![]() |
Raval de Santa Anna |
Al terra d'aquest carrer veurem alguna senyal del GR-175-Ruta del Cister i d'altres amb la típica marca groga del Camí de Sant Jaume de Compostela (vieira o petxina).
Aquest carrer ens portarà fins a la muralla de Montblanc i en aquest punt tenim dues possibilitats per continuar en direcció a Poblet:
![]() |
Portal de Sant Antoni |
a) Continuar pel portal de Sant Antoni i endinsar-nos pels carrers de Montblanc; aquesta és la ruta marcada amb el track del GPS que s'adjunta
b) Seguir la indicació del rètol informatiu que veurem, per la nostra dreta, i en direcció a Poblet seguint pel costat de la muralla pel carrer Baluard de Santa Anna + carrer d'Elionor d'Urgell fins a trobar nous rètols informatius al carrer Pujada de la Serra, davant del Portalet de la Serra.
Seguint l'itinerari a) i després de passar sota del Portal de Sant Antoni continuarem pel carrer Major; per aquest seguirem fins a l'alçada del carrer Ducat (a la dreta) que dona pas a la plaça Major de Montblanc.
![]() |
Plaça Major |
Deixarem la plaça per continuar pel carrer dels Hortolans per arribar-nos fins a la plaça de Santa Maria, a la qual s'accedeix per unes escales, on resta ubicada l'Església de Santa Maria la Major, també coneguda com la Catedral de la Muntanya.
![]() |
Creu de pedra o de terme |
A les escales d'accés a la Plaça de Santa Maria hi ha ubicada una Creu de pedra o de terme; l'obra original, datada al voltant del segle XV en estil gòtic, s'atribueix al mestre Pere Joan. Fins el 2013 només es conservava la part inferior de la creu i aquest any es va dur a terme una reproducció fidel de l'original, feta per l'escultor Joaquin Camps.
![]() |
Església de Santa Maria la Major |
Santa Maria la Major o Santa Maria de Montblanc és una església gòtica del segle XIV, amb una portalada principal considerada del renaixement. A les escales d'accés al temple es pot admirar la reproducció restaurada i, en certa manera interpretada, d'una magnífica creu gòtica del segle XV, amb pedestal esglaonat de set cares i fust helicoidal. La plaça d'entrada principal està pavimentada a base de còdols blancs i negres que dibuixen una composició geomètrica presidida per l'escut de la vila i la data de la construcció (1786). La façana o portalada principal és del 1590 i presenta una fórmula típica de retaule renaixentista de dos ordres (corinti i compost) superposats, amb fornícules que aixopluguen un apostolat presidit per la figura central del Salvador i envoltat dels apòstols.
![]() |
Església de Santa Maria la Major |
A la plaça de Santa Maria i davant de la façana principal de l'Església de Santa Maria la Major donarem per acaba l'etapa entre Barberà de la Conca i Montblanc seguint el Camí Tarragoní de Sant Jaume.
© Text i imatges propietat d'en Ferran Solé Sendra
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada