dissabte, 3 de juliol del 2021

llorenç penedès coll sitja papiolet

LLORENÇ DEL PENEDÈS
COLL DE LA SITJA - PAPIOLET

LLORENÇ DEL PENEDÈS-COLL DE LA SITJA-PAPIOLET

Aquesta és una informació totalment personal i que no pretén ser una guia exacta a seguir per part de qui pugui llegir aquests comentaris. 

UBICACIÓ:

Llorenç del Penedès és un municipi de la comarca del Baix Penedès, dins de la província de Tarragona. Està situat gairebé el mig de la comarca i és el terme municipal més petit del Baix Penedès.
El nom del poble no prové del seu patronímic, encara que l'església porti el nom de Església Parroquial de Sant Llorenç. Prové del terme botànic "llor" (llorer). Hi ha escrits antics com el Cartulari de Sant Cugat del Vallés on es pot llegir "Laurentio". Així el nom "llorers", per deformació dialectal de pronunciació hauria passat a "llorens" i posteriorment a"Llorenç".
El terreny del terme municipal és bastant planer, tant sols hi ha algun turó i petites depressions i collades de poca importància. Es pot citar el Coll de la Sitja, petita eminència soldonenca situada al camí de Cal Prosset.

Com arribar-hi:

Des de Barcelona, caldrà agafar l'autopista AP-7 en direcció a Tarragona fins a l'enllaç amb l'autopista AP-2 (E-90) i agafar la sortida 12-L'Albornar-La Bisbal del Penedès; a la sortida de l'autopista accedirem a una rotonda i a la carretera T-240; a la rotonda continuarem per la tercera sortida en direcció a Llorenç del Penedès i passats uns 5 Km aproximadament entrarem al poble de Llorenç del Penedès
Des de Tarragona, caldrà agafar l'autopista AP-7 en direcció a Barcelona fins a l'enllaç amb l'autopista AP-2 (E-90) i agafar la sortida 12-L'Albornar-La Bisbal del Penedès; a partir d'aquest punt seguir les mateixes indicacions anteriors descrites
També podem anar, tant des de Barcelona, com des de Tarragona, per la carretera N-340 fins a El Vendrell; un cop en aquesta vila continuarem per la carretera C-51 en direcció a Valls en un curt tram; seguidament continuar per la carretera TP-2125 en direcció a Llorenç del Penedès

DADES DE LA RUTA:

TIPUS DE RECORREGUT: Ruta de senderisme circular
DIFICULTAT DE LA RUTA: Fàcil
DISTÀNCIA RECORREGUDA: 6,78 Km
DURACIÓ DEL RECORREGUT: 2 hores i 3 minuts en total (1 hora i 27 minuts en moviment + 36 minuts aturat (4,6 Km/h en moviment)
RECOMANACIONS: Portar aigua i menjar suficients; portar roba i calçat adequat, tant per a dies calorosos, com per a dies freds; protegir-se del sol (gorra, protector solar, etc...); abans d'iniciar la ruta s'ha de conèixer la predicció meteorològica del dia en que es farà la ruta (en predicció meteorològica amb forts vents, pluges o forta calor, és millor no fer la ruta); sempre que sigui possible no fer la ruta en solitari i en tot cas sempre deixar dit a familiars i/o amics de la ruta que es té previst fer; seguir sempre la ruta marcada si hi ha marques que condicionin el recorregut (en aquest cas no hi ha marques a seguir); tenir en compte les hores de llum solar perquè no se'ns faci de nit, per la qual cosa és preferible començar de bon matí quan la fresca del dia és més agradable; cal respectar en tot moment el medi natural; tota la brossa que puguem generar cal endur-se-la per a dipositar-la posteriorment on correspongui
DESTACATS: Llorenç del Penedès i la seva Església de Sant Llorenç, el medi natural que envolta tota la ruta
PUNT DE SORTIDA: Al carrer Francesc Macià de Llorenç del Penedès davant de l'Església Parroquial de Sant Llorenç
PUNT D'ARRIBADA: Al mateix punt de sortida
PUNT MÉS ALT: A Camí de Llorenç del Penedès a la Torregossa o Camí del Rigol, davant de la Casa del Po (187,6 metres segons el ICGC)
PUNT MÉS BAIX: Al pas del Torrent de Sant Marc a tocar del Papiolet (140,3 metres segons el ICGC)

ITINERARI:

Situats davant de l'església de Sant Llorenç, al carrer de Francesc Macià, iniciarem la ruta en direcció Oest, fins arribar a la seu de "la Cumprativa", al carrer d'Àngel Guimerà.

LLORENÇ DEL PENEDÈS-COLL DE LA SITJA, Església de Sant Llorenç
Església de Sant Llorenç
Continuarem per l'esquerra del carrer Torres i Bages, passant per la Plaça de Montserrat i continuant per l'Avinguda de l'Estrella fins a la rotonda del Monument a l'Estrella a la carretera de La Bisbal o carretera T-240.

LLORENÇ DEL PENEDÈS-COLL DE LA SITJA, rotonda de l'Estrella a la carretera T-240
Monument a l'Estrella
Tant per una banda com per l'altre de la rotonda, anirem a buscar el pas de vianants, per a poder creuar amb més seguretat la carretera T-240; un cop passada la carretera continuarem per l'Avinguda de l'Estrella, una rambla arbreda, on veurem, a la nostra dreta, camp de futbol municipal.
Al final de l'Avinguda de l'Estrella hi ha una nova rotonda i en aquest punt haurem de girar, pel primer carrer a la nostra dreta, i continuar pel Camí de Cal Prosset.

LLORENÇ DEL PENEDÈS-COLL DE LA SITJA, Avinguda de l'Estrella i Camí de Cal Prosset

Pel Camí de Cal Prosset arribarem a una nova rotonda; abans de la rotonda creuarem pel pas de vianants i ens situarem a la banda esquerra per continuar endavant i seguir pel mateix Camí de Cal Prosset, que ens portarà a les afores del nucli de Llorenç del Penedès.

LLORENÇ DEL PENEDÈS-COLL DE LA SITJA, Camí de Cal Prosset
Camí de Cal Prosset
Deixarem les darreres cases del poble de Llorenç del Penedès i continuarem pel Camí de Cal Prosset, un camí que actualment està asfaltat.

LLORENÇ DEL PENEDÈS-COLL DE LA SITJA, Camí de Cal Prosset

El Camí de Cal Prosset transcorre principalment entre camps de vinya i d'oliveres, cultius molt estesos per les terres tarragonines; avançarem en direcció a un altre nucli de cases, conegut com el Priorat de Banyeres, que està dividit entre els termes de Llorenç del Penedès i Banyeres del Penedès.
Passat aquest nucli de cases, el Camí de Cal Prosset passa pel costat del Coll de la Sitja, una petita eminència saldonenca, que s'eleva uns pocs metres de la resta dels terrenys.

LLORENÇ DEL PENEDÈS-COLL DE LA SITJA, Camí de Cal Prosset i Coll de la Sitja
Camí de Cal Prosset i Coll de la Sitja
El Camí de Cal Prosset, totalment asfaltat, ens portarà a passar entre les terres de Cal Prosset a la nostra esquerra i les terres del Coll de la Sitja a la nostra dreta.

LLORENÇ DEL PENEDÈS-COLL DE LA SITJA, Camí de Cal Prosset
Camí de Cal Prosset
El camí ens portarà finalment fins al Mas Cal Prosset o "Cal Pruset" tal i com està escrit en una de les parets del Mas.

LLORENÇ DEL PENEDÈS-COLL DE LA SITJA, Camí de Cal Prosset i Mas de Cal Prosset o Cal Pruset
Mas Cal Prosset o Cal Pruset
En arribar al Mas haurem de continuar girant a la dreta i seguir per un camí que continua asfaltat i que es situa paral·lel al Torrent de Sant Marc, que quedarà a la nostra esquerra; el torrent fa de frontera natural entre el termes municipals de Llorenç del Penedès i de La Bisbal del Penedès, en un curt tram del recorregut.

LLORENÇ DEL PENEDÈS-COLL DE LA SITJA, camí paral·lel al Torrent de Sant Marc en direcció al Papiolet
Pas sobre el Torrent de Sant Marc
El camí ens portarà a passar per un petit pont sobre el Torrent de Sant Marc; en creuar el Torrent de Sant Marc, en aquest punt, deixarem el terme municipal de Llorenç del Penedès i entrarem al terme municipal de Sant Jaume dels Domenys.
El camí asfaltat, en molt suau pujada, ens portarà fins el poble del Papiolet, un nucli de població que pertany a Sant Jaume del Domenys.

LLORENÇ DEL PENEDÈS-COLL DE LA SITJA, entrada al poble de Papiolet (terme municipal de Sant Jaume del Domenys)
Camí d'entrada al Papiolet
Entrarem al poble de Papiolet pel carrer de Benet Jané, que creua tot el nucli de sud a nord; travessarem tot el poble fins arribar a la carretera T-240.

LLORENÇ DEL PENEDÈS-COLL DE LA SITJA, carrer de Benet Jané del poble de Papiolet
Carrer de Benet Jané al Papiolet
Al final del carrer Benet Jané i just en arribar a la carretera T-240, on hi ha una rotonda, a la nostra esquerra veurem l'Església de la Mare de Déu dels Àngels.

LLORENÇ DEL PENEDÈS-COLL DE LA SITJA, carrer de Benet Jané del poble de Papiolet i Església de la Mare de Déu dels Àngels
Església de la Mare de Déu dels Àngels
Situats al voral dret del carrer Benet Jané continuarem cap a la nostra dreta en direcció a la carretera T-240 per creuar-la pel pas de vianants que hi ha; un cop haguem creuat la carretera passarem pel davant d'una marquesina de parada de bus i continuarem en direcció a la carretera TV-2122 (en direcció a la Torregassa), uns pocs metres, fins a situar-nos al inici del Camí de Cal Figueres (veure imatge següent per situar-nos al inici del Camí de Cal Figueres).

LLORENÇ DEL PENEDÈS-COLL DE LA SITJA, rotonda de la carretera T-240 i carretera TV-2122 al Papiolet
Rotonda carretera T-240 + carretera TV-2122
Inici del Camí de Cal Figueres
Iniciarem el Camí de Cal Figueres i farem un curt tram d'aquest camí, dons només passar la primera edificació o nau, girarem a l'esquerra i continuarem pel camí que puja suament en direcció a la Torregassa.

LLORENÇ DEL PENEDÈS-COLL DE LA SITJA, Camí de Cal Figueres

Seguirem per un camí terrós i haurem de fer uns 290 metres aproximadament, fins arribar a una bifurcació, on hi ha, uns metres abans de la bifurcació, i a la dreta del camí, un pal de ciment de la línea elèctrica; en aquesta bifurcació deixarem el camí i girarem a la dreta, per continuar per un altre camí, entre camps de vinya a la zona de la Plana de Cal Palau.

LLORENÇ DEL PENEDÈS-COLL DE LA SITJA, camí a la zona de La Plana de Cal Palau, entre el Papiolet i la Torregassa

Per aquest camí haurem de fer uns 135 metres aproximadament i en arribar a una bifurcació caldrà girar a la nostra esquerra i continuar per un camí en direcció a "la Cloteta", passant entre marges de pedra seca a banda i banda i entre camps de vinyes.

LLORENÇ DEL PENEDÈS-COLL DE LA SITJA, bifurcació al camí de la cloteta
Gir a l'esquerra en direcció a "la Cloteta"
LLORENÇ DEL PENEDÈS-COLL DE LA SITJA, camí en direcció a la cloteta
Camí en direcció a "la Cloteta"
El camí ens portarà fins a una cruïlla i haurem de continuar recta, sense desviar-nos del camí que ens portarà cap a "la Cloteta" i la Casa del Po; el camí que gira a l'esquerra ens portaria fins a la Torregassa i el camí que gira a la dreta ens portaria fins al Torrent de Cal Figueres.

LLORENÇ DEL PENEDÈS-COLL DE LA SITJA, camí en direcció a la cloteta

Passada la cruïlla haurem de fer una llarga recta que ens portarà fins a una nova bifurcació, a la zona de "la Cloteta", i on veurem, davant nostra, una edificació coneguda com la Casa del Po.

LLORENÇ DEL PENEDÈS-COLL DE LA SITJA, camí en direcció a la cloteta i la Casa del Po

En arribar a la bifurcació haurem de continuar pel Camí de Llorenç del Penedès a la Torregassa, també conegut com a Camí del Rigol, tot girant a la nostra dreta i en pronunciada baixada en direcció al Torrent de Cal Figueres.

LLORENÇ DEL PENEDÈS-COLL DE LA SITJA-PAPIOLET, Camí de Llorenç del Penedès a la Torregassa o Camí del Rigol davant de la Casa del Po
Casa del Po
El tram de baixada per aquest camí està inicialment cimentat i aquest arriba fins al pas pel Torrent del Cal Figueres. En travessar pel Torrent de Cal Figueres deixarem el terme municipal de Sant Jaume dels Domenys i tornarem el terme municipal de Llorenç del Penedès.

LLORENÇ DEL PENEDÈS-COLL DE LA SITJA-PAPIOLET, Camí de Llorenç del Penedès a la Torregassa o Camí del Rigol en direcció al Torrent de Cal Figueres
Camí de Llorenç del Penedès a la Torregassa
LLORENÇ DEL PENEDÈS-COLL DE LA SITJA-PAPIOLET, Camí de Llorenç del Penedès a la Torregassa o Camí del Rigol i el Torrent de Cal Figueres
Pas pel Torrent del Cal Figueres
Un cop passat el torrent s'acaba el tram de ciment i comença una suau i curta pujada per un terra compacta, entre camps de conreu i majoritàriament d'oliveres.
A la nostra dreta veurem el petit bosc de Cal Figueres i a la nostra esquerra podem veure una Barraca de Pedra Seca dins de les Terres del Romeu.

LLORENÇ DEL PENEDÈS-COLL DE LA SITJA-PAPIOLET, barraca de pedra seca a les Terres del Romeu
http://wikipedra.catpaisatge.net/#
Seguint el Camí de Llorenç del Penedès a la Torregassa passarem pel costat d'una sèrie de planells informatius de caràcter local on s'explica al caminant la tipologia de l'entorn.
El primer que veurem, a la dreta del camí, és una plantació de Paulònies (arbre caducifoli de la família de les escrofulariàcies, de grans fulles cordiformes, enteres o trilobades, flors tubuloses violàcies, en panícules terminals molt vistoses, i fruit en càpsula ovoide i amb nombroses llavors alades, originari de l'Àsia oriental i plantat com a ornamental (Paulownia tomentosa).

LLORENÇ DEL PENEDÈS-COLL DE LA SITJA-PAPIOLET, Camí de Llorenç del Penedès a la Torregassa i plantació de Paulònies

Una mica més endavant veurem el planell informatiu referent al Marge de Pedra Seca, que juntament amb altres tipus de construccions de Pedra Seca (Barraques, Trones, Cisternes, Cossiols, Arneres...), són elements característics de la cultura mediterrània.

LLORENÇ DEL PENEDÈS-COLL DE LA SITJA-PAPIOLET, marge de Pedra Seca al Camí de Llorenç del Penedès a la Torregassa

A continuació ens situarem davant del planell informatiu referent al Margalló (Palmera de tija en general poc desenvolupada, sovint amb rebrots basals, fulles palmatisectes amb el pecíol espinós, flors grogues i fruit en baia, pròpia de les terres àrides del Mediterrani occidental i sovint plantada com a ornamental, les fulles de la qual s'empren per a fer escombres, sàrries, estores, etc. (Chamaerops humilis). El Margalló és una planta que es pot trobar majoritàriament en boscos de pi i alzines.

LLORENÇ DEL PENEDÈS-COLL DE LA SITJA-PAPIOLET, Margalló al Camí de Llorenç del Penedès a la Torregassa

El Camí de Llorenç del Penedès a la Torregassa ens portarà fins a una bifurcació i en aquest punt haurem de continuarem per la nostra dreta. (en camí de la nostra esquerra també ens portarà fins a Llorenç del Penedès).

LLORENÇ DEL PENEDÈS-COLL DE LA SITJA-PAPIOLET, Camí de Llorenç del Penedès a la Torregassa

En seguir pel camí de la dreta el primer planell informatiu que veurem, a la nostra esquerra, fa referència a una Figuera (arbre de la família de les moràcies, laticífer, de grans fulles lobulades i flors unisexuals, reduïdes i molts petites, agrupades dins d'un receptacle carnós, propi de les terres mediterrànies i conreat pels seus fruits, les figues (Ficus carica).
 
LLORENÇ DEL PENEDÈS-COLL DE LA SITJA-PAPIOLET, Figuera i Margalló al Camí de Llorenç del Penedès a la Torregassa

Seguidament ens trobarem un nou planell informatiu en que és fa referència a un dels arbres més oblidats, que no desconegut, com és el Garrofer, un arbre molt tradicional a les terres mediterrànies (arbre perennifoli de la família de les cesalpiniàcies, de tronc gruixut i capçada ampla, fulles paripinnades, flors petites, sense corol·la, masculines, femenines o hermafrodites, en curts raïms, espontani a les mediterrànies càlides i seques i conreat pels seus fruits, les garrofes (Ceratonia siliqua).

LLORENÇ DEL PENEDÈS-COLL DE LA SITJA-PAPIOLET, Garrofer al Camí de Llorenç del Penedès a la Torregassa

Tots el planells informatius que estan instal·lats en aquesta zona tenen uns QR's amb informació més detalla i també la podreu trobar al YouTube dins del "Projecte Itinerari botànic i paisatgístic de Llorenç del Penedès".

Finalment entrarem a Llorenç del Penedès passant pel costat de l'escola "Les Cometes" fins una rotonda; en arribar-hi haurem de girar a l'esquerra i continuar pel carrer de les Escoles + carrer Àngel Guimerà + Francesc Macià fins a situar-nos novament davant de l'església de Sant Llorenç.

LLORENÇ DEL PENEDÈS-COLL DE LA SITJA-PAPIOLET, carrer de les Escoles a Llorenç del Penedès

En arribar aquest punt, donarem per acabada aquesta ruta.

© Text i imatges propietat d'en Ferran Solé Sendra

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada