dijous, 16 de novembre del 2023

alagon a cortes de navarra

ALAGÓN A CORTES DE NAVARRA
(Camí de Sant Jaume de Compostela)

Camí de Sant Jaume de Compostela - Alagón a Cortes de Navarra

Aquesta és una informació totalment personal i que no pretén ser una guia exacta a seguir per part de qui pugui llegir aquests comentaris

UBICACIÓ:

Alagón és un municipi dins de la província de Saragossa i capital de la Ribera Alta de l'Ebre, dins de la Comunitat Autònoma d'Aragó. Dins del municipi es poden veure diferents esglésies, com l'Església de San Pedro Apòstol (s. XVIII-XIV), l'Església de San Antonio de Pàdua (d'estil barroc del s. XVIII), l'Església de Nuestra Señora del Castillo i l'Església de San Juan Bautista.

Com arribar-hi:

Des de Barcelona, cal sortir per la Diagonal i continuar per l'autopista AP-2 / E-90 i més endavant continuar per l'autopista AP-7/E-15/E-90; posteriorment cal continuar per l'autopista AP-2 en direcció a Lleida i Saragossa; abans d'entrar a Saragossa (a l'alçada d'Alfajarín) continuarem per l'autovia A-2/E-90 i un cop passat Saragossa, continuar per un tram de l'autopista AP-68 i seguidament optar per seguir per l'autovia E-804 o l'autovia A-68, ambdues en direcció a Alagón.

Des de Tarragona, cal sortir per la T-11 i seguidament continuar per l'autovia A-27 en direcció al Camp de Tarragona (més endavant Valls, Montblanc i Lleida); passat Valls s'acaba la A-27 i continuar per la carretera N-240 en direcció al Coll de Lilla i Montblanc; a Montblanc accedirem a l'autopista AP-2 en direcció a Lleida i Saragossa; a partir d'aquí seguir les mateixes indicacions anteriors.

També una molt bona forma d'arribar a Saragossa és utilitzar el tren, com ara el Tren d'Alta Velocitat (AVE), sortint de Barcelona o de Tarragona; un cop a Saragossa cal continuar amb un tren regional en direcció a Alagón.

DADES DE LA RUTA:

TIPUS DE RUTA: Ruta de Senderisme lineal
DIFICULTAT DE LA RUTA: Fàcil. No te cap dificultat més enllà de la distància que cal recórrer
DISTÀNCIA RECORREGUDA: 32,92 Km
DURACIÓ DEL RECORREGUT: 7 hores i 23 minuts en total (6 hores i 8 minuts en moviment + 1 hora i 14 minuts aturat); 5,4 Km/h en moviment
RECOMANACIONS: Cal portar la motxilla ben preparada; els utensilis que en poden fer falta cal posar-los en la part superior i la resta al fons de la motxilla (sempre en funció de la climatologia del dia); sempre és bo començar la ruta de bon matí per aprofitar la fresca del dia; cal anar ben preparat de peus i calçat, tant si comencem la ruta com si ja fa dies que caminem; abans de sortir cal protegir-se be del sol amb cremes solars per totes les parts del nostre cos que estiguin al descobert; utilitzar una bon barret, a ser possible amb ala en tota la seva circumferència; fer un bon esmorzar abans de començar a caminar i portar sempre força aigua i menjar a la motxilla; el dia abans caldrà tenir ben planificada l'etapa del dia següent, saben on ens podrem aturar a descansar o a avituallar-se i també saber el punt final del dia; en acabar-se l'etapa del dia cal anar directament al lloc de descans per a poder disposar de llit i dutxa per a poder passar la nit (si és el cas); si el lloc on es pernocta és un alberg compartit és recomanable utilitzar uns taps per les orelles (els roncs de les persones no ens poden deixar descansar); cal portar sabó per a renta la roba; per a poder pernoctar ens la albergs municipals és necessari disposar de la Credencial del Peregrí; no deixar mai coses de valor sobre els llits dons poden desaparèixer
PUNT DE SORTIDA: Plaça de San Juan al centre d'Alagón
PUNT D'ARRIBADA: A la carretera NA-5200, a l'entrada de Cortes de Navarra i al costat de l'estació de la Renfe
PUNT MÉS ALT: Enllaç entre el Camino de Valverde - polígon industrial de Mallén - amb la carretera N-232 
PUNT MÉS BAIX: A la carretera VP-024 entre Alagón i Cabañas de Ebro

ITINERARI:

Situats a la plaça de San Juan i davant del Convent de San Juan, a la població de Alagón, iniciarem la ruta/etapa.

Camí de Sant Jaume de Compostela - Alagón a Cortes de Navarra, Plaça i Convent de San Juan a Alagón
Plaça i Convent de San Juan
La vila aragonesa d'Alagón està situada a la confluència del rius Ebre i Jalón; és situada a la comarca de la Ribera Alta de l'Ebre.

En deixar la plaça de San Juan haurem de continuar per l'avinguda La Portalada, passant per la plaça Santa Ana.

Camí de Sant Jaume de Compostela - Alagón a Cortes de Navarra, avinguda La Portalada i plaça Santa Ana a Alagón
Av. Las Portalada a l'alçada de la Plaça Santa Ana
Seguirem per l'avinguda La Portalada fins a la carretera A-126 que haurem de creuar pel pas de vianants; un cop creuat el pas de vianants seguirem en línia recta passant pel costat d'una gran nau industrial i seguint pel Camino de Alagón a Cabañas; una mica més endavant ens situarem en una bifurcació i haurem de continuar pel camí de terra de la nostra dreta.

Camí de Sant Jaume de Compostela - Alagón a Cortes de Navarra, camí d'Alagón a Cabañas
Camí d'Alagón a Cabañas de Ebro
Aquest camí terrós ens portarà fins al pont que passa sota les vies del tren (línia Bilbao-Casetas); passarem pel túnel sota les vies del tren i tot seguir, en la següent bifurcació, haurem de girar a l'esquerra.

Camí de Sant Jaume de Compostela - Alagón a Cortes de Navarra, camí d'Alagón a Cabañas passant per sota les vies del tren

En girar a l'esquerra seguirem pel mateix de Camí d'Alagón a Cabañas; veurem un rètol informatiu "Camino Jacobeo del Ebro", que ens anirà acompanyant en el nostra camí.

Camí de Sant Jaume de Compostela - Alagón a Cortes de Navarra, camí d'Alagón a Cabañas

Uns metres més endavant tornarem a situar-nos davant d'un pont, aquesta vegada, de l'autopista de l'Ebre AP-68; un cop passat per aquest nou túnel sota l'autopista, accedirem a la carretera VP-024.

Camí de Sant Jaume de Compostela - Alagón a Cortes de Navarra, camí d'Alagón a Cabañas i pas sota l'autopista de l'Ebre AP-68

En accedir a la carretera haurem de continuar per la nostra esquerra; aquesta carretera té un elevat volum de transit, per tant, caldrà anar en molt de compte amb el vehicles i també per què el voral de la carretera és molt estret i no té límit de protecció.

Camí de Sant Jaume de Compostela - Alagón a Cortes de Navarra, carretera VP-024 entre Alagón i Cabañas de Ebro
Carretera VP-024
Per la carretera VP-024 haurem de fer poc més de 1500 metres fins a arribar a la bifurcació que ens farà deixar aquesta carretera i continuar per la dreta, per la carretera CV-911, en direcció a la població de Cabañas de Ebro.

Camí de Sant Jaume de Compostela - Alagón a Cortes de Navarra, carretera VP-024 entre Alagón i Cabañas de Ebro

Per la carretera també començarem a veure algunes senyals en referència al GR-99 o Camí de l'Ebre situades en petits pals de fusta i que ens aniran acompanyats en alguns trams de la ruta.
Per continuar per aquesta nova carretera en direcció a Cabañas de Ebro, haurem de creuar la carretera, però no hi ha pas de vianants, per tant, caldrà anar en molt de compte en fer-ho.

Camí de Sant Jaume de Compostela - Alagón a Cortes de Navarra, carretera CV-911 en direcció a Cabañas de Ebro

En continuar per aquesta carretera, al igual que l'anterior, cal anar pel voral esquerra de la carretera i anar en molt de compte per què el voral també és molt estret i no hi ha espai de protecció.
Just en aquesta zona, a la nostra dreta, veurem el riu Ebre, que queda molt a prop i ben visible, quan aquest fa un pronunciat meandre.
Per aquesta carretera CV-911, i sempre pel seu estret voral esquerra, haurem de fer poc menys de 1500 metres per accedir a les primeres cases del petit poble de Cabañas de Ebro.

Camí de Sant Jaume de Compostela - Alagón a Cortes de Navarra, carretera CV-911 a l'entrada del poble de Cabañas de Ebro
Cabañas de Ebro
Entrarem al poble de Cabañas de Ebro per l'avinguda Joaquin Costa i que ens portarà fins a la plaça de los Fueros de Aragón, situada a la dreta de l'avinguda; aquesta petita plaça té bancs per seure i un font d'aigua, i és un bon punt per a fer una primera parada per a esmorzar.

Camí de Sant Jaume de Compostela - Alagón a Cortes de Navarra, plaça de los Fueros de Aragón a Cabañas de Ebro
Plaça de los Fueros de Aragón
Campanar de l'església de San Ildefonso
Deixarem la plaça i continuarem pel carrer Francisco de Goya + carrer Mayor + a meitat d'aquest carrer cal seguir per l'esquerra pel Camino o Travesía de Alcalà (veurem un rètol informatiu "Camino Jacobeo del Ebro) que ens portarà a les afores del poble.
En deixar el poble ens trobarem de front amb el riu Ebre que al pas per aquest poble fa un pronunciat revolt o meandre.

Camí de Sant Jaume de Compostela - Alagón a Cortes de Navarra, riu Ebre a la sortida de Cabañas de Ebro
Riu Ebre
De seguida ens situarem en una bifurcació, ben senyalitzada, i haurem de continuar pel camí de la nostra dreta, en direcció a Alcalá de Ebro i sempre paral·lel al riu Ebre, que tindrem a la nostra dreta.

Camí de Sant Jaume de Compostela - Alagón a Cortes de Navarra, Camí de Cabañas de Ebro a Alcalá de Ebro o Camino de Santiago

Seguirem pel camí de Cabañas de Ebro a Alcalá de Ebro, també conegut com a Camino de Santiago, fins que arriben a una bifurcació; en aquesta haurem de continuar pel camí que gira suaument a l'esquerra, deixant el camí de la dreta pel que continua el GR-99 seguint el riu Ebre.

Camí de Sant Jaume de Compostela - Alagón a Cortes de Navarra, Camí de Cabañas de Ebro a Alcalá de Ebro o Camino de Santiago

En aquesta bifurcació haurem de veure un rètol que ens assenyala a l'esquerra en direcció a la Finca La Insula Barataria.
Aquest camí ens portarà a passar pel costat d'aquesta Finca, que veurem a la nostra dreta, i es tracta d'una Finca destinada a esdeveniments relacionats amb la gastronomia i d'altres activitats.
No gaire més endavant el camí ens portarà a una nova bifurcació on veurem el rètol que indica que ja estem a les portes del poble d'Alcalá de Ebro.

Camí de Sant Jaume de Compostela - Alagón a Cortes de Navarra, Camí de Cabañas de Ebro a Alcalá de Ebro o Camino de Santiago a l'entrada de Alcalá de Ebro

En la bifurcació haurem de girar a la dreta en direcció al poble que ja veurem davant nostre; veurem en aquest punt un doble rètol informatiu amb la indicació "Alcalá de Ebro R-12" a l'esquerra i que no seguirem i "Camino Jacobeo del Ebro R-18" a la dreta i en direcció al poble.

Camí de Sant Jaume de Compostela - Alagón a Cortes de Navarra, Camí de Cabañas de Ebro a Alcalá de Ebro o Camino de Santiago a l'entrada de Alcalá de Ebro

Abans d'entrar al poble passarem per una bifurcació sense senyalització i en la qual haurem de continuar en línia recta en direcció al poble.

Camí de Sant Jaume de Compostela - Alagón a Cortes de Navarra, Camí de Cabañas de Ebro a Alcalá de Ebro o Camino de Santiago a l'entrada de Alcalá de Ebro

Entrarem al poble d'Alcalá de Ebro pel carrer Miguel de Cervantes i a meitat d'aquest continuarem a la dreta pel carrer Camino Real que ens portarà a carrer Barrio Alto, on girarem a l'esquerra i aquest ens portarà fins a una petita plaça on hi ha l'estàtua de Sancho Panza.

Camí de Sant Jaume de Compostela - Alagón a Cortes de Navarra, Carrer o Camino Real de Alcalá de Ebro
Carrer o Camino Real a Alcalá de Ebro
Camí de Sant Jaume de Compostela - Alagón a Cortes de Navarra, Carrer Barrio Alto de Alcalá de Ebro i imatge de Sancho Panza
Estàtua de Sancho Panza
Deixarem aquesta petita plaça i continuarem pel carrer o Camino Real i tot seguit girarem a l'esquerra pel mateix carrer i seguidament a la dreta per baixar al carrer Don Antonio Lasierra on està ubicada l'església de la Santísima Trinidad.

Camí de Sant Jaume de Compostela - Alagón a Cortes de Navarra, església de la Santísima Trinidad a Alcalá de Ebro
Església de la Santísima Trinidad
L'església és d'estil barroc i data el segle XVII; construïda amb maons.

Al costat de l'església i a tocar d'unes escales hi ha una escultura de Sancho Panza i el seu ruc.

Camí de Sant Jaume de Compostela - Alagón a Cortes de Navarra, escultura de Sancho Panza i el seu ruc a la població de Alcalá de Ebro
Escultura de Sancho Panza i el seu ruc
Continuarem pel carrer D. Antonio Lasierra + plaça de España on hi ha l'Ajuntament de la població i continuarem, girant a la dreta, pel carrer Miguel de Cervantes i unes poques passes més endavant i abans de fer un gir a l'esquerra pel Camino de la Estación, a la nostra dreta, veurem una petita plaça on hi ha ubicada una escultura de Don Quijote.

Camí de Sant Jaume de Compostela - Alagón a Cortes de Navarra, escultura de Don Quijote a la població de Alcalá de Ebro
Escultura de Don Quijote
Just en aquest punt tenim dues opcions o possibilitats per a continuar, les dues vàlides i similars en el recorregut:
  1. En aquesta petita plaça veurem unes escales que pugen en direcció a un passeig que segueix el curs del riu Ebre; una vegada superades les escales girarem a l'esquerra i seguirem el passeig que ens portarà a les afores del poble. (Aquesta és la ruta marcada amb el track del GPS que s'adjunta).
  2. Després del carrer Miguel de Cervantes girar a l'esquerra i seguir pel Camino de la Estación; seguir per aquest durant poc més de 200 metres fins a veure el primer carrer a la dreta, que seguirem; continuar per aquest fins a enllaçar amb l'opció 1. just en passar per un petit parc infantil, a les afores del poble.
Seguint per l'opció 1, tot gaudint del riu Ebre i del meandre que fa en passar per aquesta població, veurem una escultura al mig del riu, coneguda com La Pilastra.

Camí de Sant Jaume de Compostela - Alagón a Cortes de Navarra, escultura al riu Ebre "la pilastra" a la població de Alcalá de Ebro
Escultura al riu Ebre
El passeig a la vora del riu Ebre va fent una llarga corba a la dreta i finalment s'uneixen les dues opcions anteriorment esmentades, just passat un petit parc infantil situat a la nostra esquerra.

Camí de Sant Jaume de Compostela - Alagón a Cortes de Navarra, Camino de la Estación + Camino de Luceni a Alcalá de Ebro

A partir d'aquest punt comença el Camino de Luceni a Alcalá, un camí pràcticament recte, paral·lel al riu Ebre, que tindrem sempre a la nostra dreta.

Camí de Sant Jaume de Compostela - Alagón a Cortes de Navarra, Camino de Luceni a Alcalá de Ebro
Camino de Luceni a Alcalá
Per aquest camí, en direcció a Luceni, haurem de fer aproximadament uns 3725 metres; el camí és molt còmode i no té cap dificultat i sempre és en línia recta fins a l'entrada al poble de Luceni.
Entrarem al poble de Luceni per l'avinguda de San Juan de la Peña + carrer Daoíz y Velarde; a la bifurcació d'aquest darrer carrer amb el carrer San Agustín, a la nostra dreta, girarem per aquest i farem uns 240 metres aproximadament fins arribar a un carreró, a l'esquerra, pel que continuarem tot superant un petit tram d'escales o una passarel·la, que ens portarà fins a la plaça de la Iglesia, on és ubicada l'església de la Purificación de Nuestra Señora de Luceni.

Camí de Sant Jaume de Compostela - Alagón a Cortes de Navarra, Carreró entre el carrer San Agustín i el carrer de la Iglesia a Luceni
Camí de Sant Jaume de Compostela - Alagón a Cortes de Navarra, església de la Purificación de Nuestra Señora de Luceni
Església de La Purificación de Nuestra Señora de Luceni
L'església parroquial de la Purificación de Nuestra Señora de Luceni és un temple d'estil gòtic del segle XIII; fàbrica de maçoneria i maó; la torre-campanar fou construït al segle XIX.

En aquesta plaça hi ha una font d'aigua per poder carregar la carmanyola en cas de necessitat.
Deixarem la plaça de la Iglesia i continuarem pel carrer de la Iglesia + plaça de Goya + plaça del Ayuntamiento + plaça de España.

Camí de Sant Jaume de Compostela - Alagón a Cortes de Navarra, plaça de España a Luceni
Plaça de España a Luceni
Per continuar podem travessar pel centre de la plaça de España o be envoltar-la i posteriorment continuar pel carrer de Ramón y Cajal que ens portarà a les afores del poble; pel carrer de Ramón y Cajal és aconsellable caminar pel voral dret del carrer, dons més endavant el carrer s'uneix la carretera VP-024 i anant pel voral dret a partir d'aquesta unió el voral està protegit per unes tanques metàl·liques.
Finalment el carrer ens portarà, a les afores del poble, a una gran rotonda que envoltarem per la dreta, passant a tocar del centre municipal de futbol i de les piscines municipals, situades a la nostra dreta.

Camí de Sant Jaume de Compostela - Alagón a Cortes de Navarra, rotonda de la carretera VP-024 a la sortida de Luceni

En envoltar la rotonda ens trobarem en que haurem de creuar la carretera CP-003 (en direcció a Boquiñeni - no seguir) sense pas de vianants, per tant, caldrà anar en compte en el moment de creuar-la en direcció al voral del davant nostra; un cop haguem creuat la carretera haurem de continuar pel voral d'aquesta en direcció esquerra per anar a buscar novament la carretera VP-024 en direcció a Gallur; al inici de la carretera veurem unes senyals del Camí de Santiago.
Un cop haguem deixat enrere la rotonda haurem de creuar la carretera, sense pas de vianants, per a situar-nos en el seu voral esquerra i continuar per aquesta carretera durant uns 6 quilòmetres aproximadament; aquest tram de carretera asfaltada entre Luceni i Gallur és un tram dur i passat, pel haurem d'anar sempre en molta precaució, dons el voral és gairebé inexistent i el volum de transit és considerable.
Després d'aquests llargs 6 quilòmetres arribarem a una rotonda; haurem de creuar la carretera A-127, una carretera amb un elevat volum de trànsit; podem creuar-la tant pel voral de l'esquerra com pel voral de la dreta, però malauradament no hi ha cap pas de vianants, per tant, haurem d'extremar les precaucions i creuar-la el més ràpid possible; cal continuar el línia recta, seguint la mateixa carretera anterior VP-024 o pel carrer o Camino Real, que accedeix al municipi de Gallur.

Camí de Sant Jaume de Compostela - Alagón a Cortes de Navarra, carretera VP-024 o carrer/Camino Real a l'entrada de Gallur

Seguirem tot el carrer o Camino Real fins al seu final i haurem de creuar l'avinguda de los Pirineos per un pas de vianants; aquest ens deixarà a la plaça de la Justicia i seguirem en línia recta en direcció al "Centro Urbano - Policia Local - Ayuntamiento"; al final de la plaça de la Justicia girarem a l'esquerra per continuar per l'avinguda de la Constitución que ens portarà fins al centre del poble, a la plaça de España, on hi ha l'edifici de l'ajuntament.

Camí de Sant Jaume de Compostela - Alagón a Cortes de Navarra, plaça de España de Gallur
Plaça de España
Si tenim necessitat de pernoctar en aquest municipi tenim l'opció de fer-ho en el seu Alberg Municipal que queda a la part alta del poble, a tocar de les vies del tren; per arribar-hi ho farem a través d'un dels carrers laterals que surt de plaça d'España, el carrer Fuente del Canal; aquest carrer, en pujada, ens portarà a la part superior del poble, tot passant un tram d'escales i una passarel·la sobre el Canal Imperial d'Aragó.

A la plaça de España girarem a la dreta i passarem per davant de l'edifici de l'ajuntament en direcció a la carrer Las Gradas, que en pujada i posteriorment a través d'unes escales ens portarà fins a l'església de San Pedro Apóstol.

Camí de Sant Jaume de Compostela - Alagón a Cortes de Navarra, carrer de Las Gradas de Gallur
Carrer Las Gradas
En arribar a la petita plaça que hi ha a la façana principal de l'església de San Pedro Apóstol, podrem fer una altre parada i gaudir de les vistes des d'aquest petit mirador sobre del poble de Gallur.

Camí de Sant Jaume de Compostela - Alagón a Cortes de Navarra, església de San Pedro Apóstol a Gallur
Església de San Pedro Apóstol
L'església de San Pedro Apóstol és d'estil neoclàssic i es va construir entre els anys 1750 i 1773 i és construïda sobre l'antic castell i l'antiga església d'estil barroc.

En un dels costats de l'església, per on haurem accedit per les escales del carrer Las Gradas hi ha un estàtua.

Camí de Sant Jaume de Compostela - Alagón a Cortes de Navarra, estàtua a Gallur

Deixarem l'església i continuarem pel carrer Rosario + carrer Navarra + carrer Tudela que ens portarà a les afores del poble per continuar pel Camino Mallén.
Al sortir de Gallur el Camí està asfaltat i ens portarà, gairebé en continua baixada, fins a una subestació elèctrica que aprofita l'aigua del Canal Imperial d'Aragó que cau en força i retorna al riu Ebre.

Camí de Sant Jaume de Compostela - Alagón a Cortes de Navarra, Camino de Mallén a la sortida de Gallur
Camino de Mallén a la sortida de Gallur
Passada aquesta subestació elèctrica el camí comença a planejar i passa sobre un petit pont, gairebé de forma inapreciable, d'un altre canal que baixa del Canal Imperial d'Aragó.

Camí de Sant Jaume de Compostela - Alagón a Cortes de Navarra, Camino de Mallén a la sortida de Gallur

El Camino de Mallén gira molt suaument a l'esquerra i és situa paral·lel al Canal Imperial d'Aragó i que ens acompanyà durant un bon tram de camí, sempre situat a la nostra esquerra.

Camí de Sant Jaume de Compostela - Alagón a Cortes de Navarra, Camino de Mallén
Camino de Mallén
El Camino de Mallén és un camí terrós molt planer i molt còmode a l'hora d'anar avançant; aquest camí és pràcticament tot en línia recta gairebé durant els propers 5500 metres aproximadament. Aquest camí està envoltat de camps de cultiu durant tot el trajecte.
El camí, després d'un llarg passeig, ens portarà fins a una fàbrica de producció de farines on destaquen els seus grans dipòsits, i només passar aquesta, ens tornarem a situar a tocar del Canal Imperial d'Aragó i unes passes més endavant veurem el Puente de Valverde que creua per sobre d'aquest Canal.

Camí de Sant Jaume de Compostela - Alagón a Cortes de Navarra, Camino de Mallén i Pont de Valverde sobre el Canal Imperial d'Aragó
Pont de Valverde sobre el Canal Imperial d'Aragó
Passarem per sobre del Puente de Valverde per creuar el Canal Imperial d'Aragó i situar-nos a l'altre vessant; un cop passat el pont girarem a la dreta per continuar pel Camino a Mallén.

Camí de Sant Jaume de Compostela - Alagón a Cortes de Navarra, Camino de Mallén i Pont de Valverde sobre el Canal Imperial d'Aragó
Canal Imperial d'Aragó des del Pont de Valverde
Passat el pont haurem de fer uns 180 metres aproximadament i en arribar a una bifurcació, haurem de continuar pel camí que gira a l'esquerra (compte: uns 25 metres abans d'aquesta bifurcació hi ha altre camí a l'esquerra, però és un camí que accedeix a unes finques agrícoles).

Camí de Sant Jaume de Compostela - Alagón a Cortes de Navarra, Camino de Mallén

En girar e l'esquerra, en aquesta bifurcació, continuarem pel Camino de Mallén i passat uns 340 metres aproximadament ens situarem davant del pont de les vies del tren.

Camí de Sant Jaume de Compostela - Alagón a Cortes de Navarra, Camino de Mallén en el puente de las vías del tren
Pont sota les vies del tren - línia Bilbao-Saragossa
Passarem aquest pont, sota les vies del tren i continuarem pel camí, que en el següent tram té una lleugera pujada; passarem pel costat d'una granja d'animals, a l'esquerra del camí, i seguidament accedirem al polígon industrial El Zafranar.

Just a l'entrada d'aquest polígon voldria fer un suggeriment particular per continuar.

Degut a les obres que en aquest moment i des de ja fa temps s'estan duen a terme en la carretera N-232 + A-68 i que actualment (novembre de 2023) continuen realitzant-se hi ha dues possibilitats per a continuar:

Camí de Sant Jaume de Compostela - Alagón a Cortes de Navarra, Carrer pel polígon industrial de El Zafranar a Mallén
1- Carrer del polígon industrial (itinerari 1. línia blava)
2- Camí alternatiu (itinerari 2. línia groga)
  1. La tradicional i marcada amb fletxes grogues: En accedir al polígon industrial continuarem en línia recta per un camí asfaltat, passant pel costat d'algunes naus industrial, i haurem d'arribar fins a enllaçar amb la carretera N-232, actualment en obres. En aquest punt i sempre en molt de compte girarem a la dreta per seguir pel voral de la carretera (o pel que en aquell moment és pugui circular). (Ruta marcada amb el track del GPS que s'adjunta)
  2. Ruta alternativa: En accedir al polígon industrial girarem suaument a la dreta i continuarem per un camí de terra que mica en mica s'allunya del polígon; per aquest camí haurem de fer poc més de 800 metres i ens portarà fins a enllaçar amb la carretera N-232 (uns 360 metres més endavant que l'enllaç del itinerari 1.); igual que l'itinerari 1. girarem a la dreta per seguir pel voral de la carretera. 
En arribar a la carretera N-232, en les dues opcions, sempre haurem de girar a la dreta i seguir pel voral de la carretera o via de servei i aquesta ens portarà fins a una primera rotonda que haurem de envoltar per la seva dreta i continuar endavant, seguint la mateixa carretera.

Camí de Sant Jaume de Compostela - Alagón a Cortes de Navarra, Carretera N-232 en direcció a Mallén i Cortes de Navarra
Arribant a la primera rotonda
Uns 150 metres més endavant arribarem a una segona rotonda i l'envoltarem per la seva dreta i haurem de continuar per la primera sortida de la rotonda, seguint la carretera CP-2a en direcció al poble de Cortes.

Camí de Sant Jaume de Compostela - Alagón a Cortes de Navarra, Carretera N-232 en direcció a Mallén i Cortes de Navarra
Arribant i sortint de la segona rotonda
En la sortida de la segona rotonda veurem, a la dreta, les senyals del "Camino de Santiago" en direcció a Cortes.
En accedir a la carretera CP-2a haurem de avançar pel voral esquerra d'aquesta que està protegit per una tanca metàl·lica.

Camí de Sant Jaume de Compostela - Alagón a Cortes de Navarra, Carretera CP-2a en direcció a Cortes de Navarra
Carretera CP-2a
Passats uns 430 metres aproximadament passarem per la línia imaginària que divideix la Comunitat Autònoma d'Aragó que deixarem i entrarem a la Comunitat Foral de Navarra, tal i com està indicat en un rètol informatiu, a la dreta de la carretera.

Camí de Sant Jaume de Compostela - Alagón a Cortes de Navarra, Carretera CP-2a en direcció a Cortes de Navarra
Línia de divisió de Comunitats Autònomes 
Passada aquesta línia imaginària accedirem al poble de Cortes (ara per la carretera NA-5200) i de seguida passarem pel pont sobre el riu Huecha. En passar per sobre aquest riu aprofitarem per creuar al voral dret de la carretera que en aquest punt és més ample, tot i que no té protecció. Uns metres més endavant ens situarem en una bifurcació, a la dreta l'entrada a l'estació de tren de Cortes i per l'esquerra continua la carretera NA-5200, tot seguint pel seu voral dret protegit per una tanca metàl·lica i que passa per sota del pont de les vies del tren.

Camí de Sant Jaume de Compostela - Alagón a Cortes de Navarra, Carretera NA-5200 a Cortes de Navarra al pas sobre el riu Huecha
Carretera NA-5200 sobre el riu Huecha
En aquesta darrera bifurcació finalitza la ruta/etapa del Camí de Sant Jaume de Compostela per terres aragoneses i navarres entre Alagón i Cortes de Navarra.

© Imatges i text propietat d'en Ferran Solé Sendra

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada