RUTA DEL SALPÀS (I)
Masies al voltant de La Bisbal del Penedès
(Sud-oest del terme municipal)
Pont per sobre de la riera de La Bisbal |
Aquesta és una informació totalment personal i que no pretén ser una guia exacta a seguir per part de qui pugui llegir aquests comentaris
El “Salpàs” es o era un ritual en la que es protegia a les cases pairals. Aquest es un ritual que actualment ja s’ha perdut o be cal dir que ja no es gaire conegut i només es practica en petites viles i normalment a petició dels habitants de les cases o masies.
Durant el temps de pasqua sempre s’han fet molts actes religiosos i entre aquest es realitzava la tradicional benedicció de les cases amb aigua beneïa i sal. Una vegada passat el diumenge de pasqua o de resurrecció el mossèn del poble, acompanyat d’algun escolanet, anava per totes les cases del poble i també de les masies que envoltaven el poble a beneir les cases; en aquest ritual es beneïa aigua i sal a les portes de totes les cases o sobre la pedra de la paret de la casa, acompanyada d’una oració(1) en la que es demanava la protecció d’aquella casa i de les persones i animals que hi vivien.
Normalment es feia un donatiu per part dels habitants de les cases com a pagament dels serveis que realitzava el mossèn i consistia en la donació d’ous o diners en proporció a les possibilitats de cadascú. El mossèn repartia fulles de palma beneïdes, amb les que la gent feia creus, que es clavaven a les portes de les cases com a signe de protecció.
(1)La oració que el mossèn diu en beneir la casa, tot posant-hi aigua i una mica de sal, diu:
UBICACIÓ:
La Bisbal del Penedès està situada a la Comarca del Baix Penedès, dins de la província de Tarragona. La forma d'arribar-hi es per l'autopista AP-2, en la seva sortida 12, l'Albornar.
DADES DE LA RUTA:
Marqueu, Senyor, aquesta casa amb el senyal de la Creu, i guardeu-la de tot mal, com Egipte preservàreu del càstig les cases dels hebreus, marcades amb la sang de l'anyell pasqual.
Per Crist senyor nostre.
Amen.
UBICACIÓ:
La Bisbal del Penedès està situada a la Comarca del Baix Penedès, dins de la província de Tarragona. La forma d'arribar-hi es per l'autopista AP-2, en la seva sortida 12, l'Albornar.
TIPUS DE LA RUTA: Ruta de Senderisme
DIFICULTAT DEL RECORREGUT: Baix. Es una ruta molts senzilla, on els camins que es passen son del tot accessibles.
DISTÀNCIA RECORREGUDA: 10,27 Km
DISTÀNCIA RECORREGUDA: 10,27 Km
DURACIÓ DEL RECORREGUT: 2 hores i 15 minuts en total.
RECOMANACIONS: Cal portar l'equipament necessari segons l'època de l'any en que es fa aquest recorregut. En temporades d'estiu o de força calor no es massa recomanable, dons el sol pica de valent i en temporades de mes fred, sempre cal portar una peça de roba de mes dins de la motxilla.
Tot i ser un recorregut suau i no gaire llarg, sempre hem de portar alguna cosa per menjar i sobretot aigua, dons no en trobarem durant tot en recorregut.
DESTACATS: Masia de Cal Semi, Masia de Cal Saumoy, Mas Seré, Masia Cala Jana, Masia de Cal Figuerola, Masia de Cala Llagostera, Masia de Cal Arbocet, Masia de Cal Llac, Masia de Cal Pros, Masia de Gosc.
PUNT DE SORTIDA: Plaça de l'Església de La Bisbal del Penedès (188 metres)
PUNT D'ARRIBADA: Plaça de l'Església de La Bisbal del Penedès(188 metres)
PUNT MES BAIX: Final del torrent de la Seguera amb el Camí Ral cap a la Masia de Gosc (146 metres)
PUNT MES ALT: Masia de Ca l'Arbocet (217 metres)
GPS: http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=3652282
PUNT DE SORTIDA: Plaça de l'Església de La Bisbal del Penedès (188 metres)
PUNT D'ARRIBADA: Plaça de l'Església de La Bisbal del Penedès(188 metres)
PUNT MES BAIX: Final del torrent de la Seguera amb el Camí Ral cap a la Masia de Gosc (146 metres)
PUNT MES ALT: Masia de Ca l'Arbocet (217 metres)
GPS: http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=3652282
ITINERARI:
El punt de sortida està marcat a la plaça de l'església i des d'aquí pel carrer Major, ens arribem fins a la plaça Major, on davant nostre el castell o Centre Municipal de Cultura ens guiarà fins el carrer Sant Roc i tot seguint per aquest carrer, començarem a veure les primeres senyals o sagetes de color grog que assenyalen el Camí de Sant Jaume de Compostela (Camí de Santiago).
![]() |
Senyals del camí de Sant Jaume de Compostela |
Seguint les senyals veurem al terra una fletxa que ens guia cap a una baixada, coneguda al poble com "Les Pedretes" i d'aquí per unes escales ens porten fins el torrent o riera de La Bisbal (176 metres). El pont sobre aquest torrent ens queda a l'esquerra i ens allunyarem, tot seguint torrent amunt i pel costat esquerra d'una caseta (pou d'aigua) anirem suament pujant per un lloc conegut al poble com "La Timba", tot seguint les senyals grogues que ens anirem trobant. A la nostre dreta veurem la primera de les masies i concretament la Masia de Cal Semi, que es com es coneix actualment, tot i que el nom original de la masia es Cal Baldiri. La Masia està molt ben conservada.
![]() |
Masia de Cal Baldiri o Masia de Cal Semi |
Les senyals ens fan passar per darrera d'un antic corral de bestiar, conegut com el Corral de l'Alfredo.
Quan el camí arriba a un camí asfaltat, cal seguir per la dreta, tot deixant les senyals grogues del Camí de Sant Jaume. Ens dirigim ara cap l'urbanització del Priorat de Baix, tot passant per una bifurcació esquerra/dreta, continuant nosaltres pel de l'esquerra (el de la dreta ens portaria cap al Priorat de Dalt i que veurem a la nostra dreta). En arribar a les primeres cases seguirem pel carrer Còrdova, fins a trobar el carrer Màlaga que gira cap a l'esquerra, seguint-lo fins a trobar un nou camí de terra.
En aquest camí per sobre d'un marge ja es veu la Masia de Cal Saumoy, una masia totalment restaurada, pintada en el seu exterior d'un color molt viu (potser massa i tot).
El camí fa una petita baixada on veurem tres camins, però ens caldrà continuar pel de l'esquerra, seguint tot recte, deixant ara a la dreta una altre camí que ens trobarem, tot i que després el tornarem a buscar, i fins arribar a una altre masia, que la veurem aixecant la vista cap a la dreta. Aquesta masia te la peculiaritat de ser dues en una, dons tot i ser una única construcció, de fet en son dues. La primera que es veu es la Masia de Cal Sinsanques, que resta completament enrunada i l'altre es la Masia de Mas Seré (215 metres), que tot i el seu aspecte exterior, encara conserva mitjanament be el seu interior.