COLL D'ARCA - AVENC DE CARLES V
Aquesta és una informació totalment personal que no pretén ser una guia exacta a seguir per part de qui pugui llegir aquests comentaris
UBICACIÓ:
La Juncosa del Montmell està situat a la comarca del Baix Penedès, dins de
la província de Tarragona. La forma d'arribar-hi es per l'autopista AP-2, en la
seva sortida 12, l'Albornar-La Bisbal del Penedès. Abans d'entrar a la vila de
La Bisbal del Penedès en una rotonda cal agafar la carretera TV-2401 i seguir
per aquesta durant 7 quilòmetres per entrar al poble de La Joncosa. També en la
sortida 11, Vila-rodona de l'autopista AP-2 i seguint per la C-51 en direcció
El Vendrell i en una rotonda cal agafar la carretera TV-2401 i seguir per
aquesta durant 4 quilòmetres per entrar al poble de la Juncosa.
El nom del Montmell prové del llatí
"Monte Macellum" o de "Mont Maell", que vol dir muntanya
seca i àrida o be muntanya de la carnisseria, fent referència a una mortaldat
haguda en una cruenta baralla.
Com arribar-hi:
Per arribar-hi des de Barcelona caldrà agafar l'autopista AP-7 + AP-2 (E-90) i agafar la sortida 12, l'Albornar - La Bisbal del Penedès. A la sortida de l'autopista entrarem a la carretera T-240 per una rotonda en direcció a La Bisbal i en arribar a una segona rotonda, cal girar a la dreta per la carretera TV-2401 en direcció a La Joncosa de Montmell; passats 5 quilòmetres i abans d'arribar a La Juncosa, veurem un trencall a la dreta en direcció a Aiguaviva, per arribar a una nova rotonda i continuar cap Aiguaviva pel Coll d'Arca (forta pujada); en arribar al final de la forta pujada del Coll d'Arca, deixar el vehicle, a dreta o Esquerra, per començar la ruta.
Per arribar-hi des de Tarragona caldrà agafar l'autopista AP-7 (E-15) + AP-2 (E-90) i agafar la sortida 12, l'Albornar - La Bisbal del Penedès. Des d'aquest punt seguirem les mateixes indicacions anteriors.
Amb dos casos també es podria agafar la carretera N-340 fins El Vendrell i per la C-51 en direcció a Valls i a uns 5 quilòmetres desviar-se cap a la TP-2402 en direcció a La Bisbal; un cop a La Bisbal agafar la TV-2401 en direcció a La Juncosa del Montmell i seguir les mateixes indicacions anteriors.
DADES DE LA RUTA:
DADES DE LA RUTA:
TIPUS DE RUTA: Ruta de Senderisme circular / anada i tornada
DIFICULTAT DEL RECORREGUT: Baix
DISTÀNCIA RECORREGUDA: 3,33 Km
DURACIÓ DEL RECORREGUT: En total 57 minuts (47 minuts en moviments i 10 minuts aturat); 4,1 Km/h en moviment
RECOMANACIONS: És un trajecte curt i sen se cap dificultat per tant, només caldrà portar aigua i alguna cosa per menar; cal protegir-se del sol, dons passarem per llocs sen se cap ombra.
Si no s'és expert no baixar l'avenc i tampoc fer-ho sol.
Si no s'és expert no baixar l'avenc i tampoc fer-ho sol.
DESTACATS: Serra de la Cativera i Coll d'Arca amb magnifiques vistes i l'Avenc de Carles V
PUNT DE SORTIDA: Coll d'Arca, al peu de la carretera
PUNT D'ARRIBADA: Coll d'Arca, al peu de la carretera
PUNT MES BAIX: 592 metres davant de l'Avenc de Carles V
PUNT MES ALT: 652 metres davant la creu de ferro
ITINERARI:
Situats a la carretera de La Joncosa a Aiguaviva, al cap de munt de la pujada del Coll d'Arca veurem un rètol amb el nom del "Camí del Coll d'Arca" i també una barrera de ferro que tanca el pas al vehicles a motor.
Barrera al camí del Coll d'Arca |
Darrera de la barrera veurem 2 camins, un que s'enfila en forta pujada cap a una antena i que no seguirem i l'altre per darrera de la barrera i cap a la dreta i que agafarem.
Mes endavant veurem un camí que be de l'esquerra (camí de Mas Bartomeu) i una mica més endavant el camí pel que anem fa un gir cap a la dreta i que seguirem, i passats aproximadament uns 100 metres veurem un corriol, a la nostra Esquerra, que s'enfila cap al llom que tenim el davant, on de tant en tant podrem veure alguna senyal vermella pintada al terra; com a punt de referència cal fixar-se en la creu que hi ha al llom de la carena a la que ens estarem dirigint.
En arribar a la carena i a la Creu de ferro veurem el fondo de Sant Suies als nostres peus, el Puig de la Cova i les Comes a l'esquerra i Mas Bartomeu a la nostra dreta.
Creu de ferro i al fons el Puig de la Cova |
Al costat de la Creu de ferro, es veuen algunes senyals vermelles |
Creu de ferro i senyals vermelles |
Just a sota de la Creu de ferro i les senyals vermelles, veurem un camí que més endavant continua en forma de corriol en direcció descendent, fins arribar a una més forta baixada i posterior pujada a un petit collet.
Seguint el corriol cap al collet anirem veien algunes senyals vermelles o verdes pintades al terra; en arribar al collet veurem un fita pedres i el corriol passa pel seu davant continuant cap a l'esquerra d'aquesta fita, ara en suau baixada.
Passada la fita de pedres el corriol passa a tocar de molta vegetació a banda i banda, amb forces punxes, el que fa que sigui aconsellable anar ben protegits de cames per no esgarrinxar-se i també cal anar en compte, dons hi ha moltes pedres cantelludes i moltes pedres soltes; avançar en precaució.
Seguint el corriol anirem en compte dons la boca de l'avenc es quasi inapreciable, per tant cal mirar be al terra i seguir les petites fites o senyals pintades al terra.
En arribar a la boca del Avenc veurem un forat al terra, i cal anar en compte dons no podem accedir al seu interior, dons es tracta d'un pou vertical d'uns 14 metres de profunditat i només s'hi pot baixar si tenim el material necessari i sobretot l'experiència i qualificació per enfrontar-nos al repte de fer un descens com aquest.
Boca de l'avenc de Carlos V |
![]() |
Boca de l'avenc i pou |
![]() |
Des del coll del pou és poden veurem algunes formacions d'estalactites |
Des d'aquest punt desfarem el camí tot seguint els nostres passos, per arribar novament al punt de sortida, ara punt d'arribada.
![]() |
Tot fent el camí de tornada |
Una pinzellada de la historia...
Entre la Serra del Coll d'Arca i la Carena de la Cativera i prop del Coll d'Arca es troba l'avenc de Carles V. Aquest avenc ja se'n fa menció en les guerres carlines (1833-1840) i porta aquest nom en honor al que va ésser al pretendent a la corona per part de les forces realistes.
El llibre, "LA BISBAL: El llarg batec d'un poble al Penedès", de Benjamí Català ja en fa referència a episodis de la Primera Guerra Carlina, La Guerra del Set anys (1833-1840) i descriu com i perquè es va utilitzar l'Avenc de Carles V.
La diferència entre les coves i els avencs és que les primeres estan formades per galeries de desenvolupament horitzontal i els avencs són pous de recorregut vertical.
© Text i imatges propietat d'en Ferran Solé Sendra
Un curt i bonic camí fins a l'Avenc de Carles V
ResponElimina