SERRA DEL MONTSANT
LA MORERA DEL MONTSANT - GRAU DE LA GRALLERA - CLOT DEL CIRÉ - GRAU DE SALFORES - CARTOIXA D'ESCALADEI - LA MORERA DEL MONTSANT
LA MORERA DEL MONTSANT - GRAU DE LA GRALLERA - CLOT DEL CIRÉ - GRAU DE SALFORES - CARTOIXA D'ESCALADEI - LA MORERA DEL MONTSANT
Aquesta és una informació totalment personal i que no pretén ser una guia exacte a seguir per part de qui pugui llegir aquests comentaris
UBICACIÓ:
La Serra del Montsant esta ubicada a la comarca del Priorat, dins de la província de Tarragona (Catalunya), i abasta varis municipis. Resta ubicada a la serralada prelitoral i ocupa una extensió d'uns 135 Km2. El cim més alt es La Roca Corbatera de 1163 metres. La Serra del Montsant està constituïda en la seva major part per conglomerats de pedres rodones o còdols, principalment en la seva carena principal (Serra Major). Grans blocs d'aquests conglomerats envolten tot el parc del Montsant, així com algunes de les muntanyes properes i que son refugi d'escaladors (Siurana n'és un exemple). Degut a quests conglomerats, en el subsòl existeixen nombroses coves, essent la més coneguda "La Cova Santa". La vessant sud és més seca i d'aspecte més pobre, essent la vessant nord d'un relleu més suau i amb forces barrancs o torrents que desaigüen al riu Montsant. La Serra Major (GR-171) travessa per la seva carena d'Est a Oest tot el parc. Al llarg del Montsant s'hi troben escampades diverses ermites com ara La Mare de Déu del Montsant, Santa Magdalena, Sant Bartomeu, Sant Joan del Codolà, entre d'altres. A la vessant sud es troben les restes de la Cartoixa d'Escaladei, que fou fundada al segle XII.
Des de l'any 2002 el Parc del Montsant forma part dels Parcs Naturals de Catalunya amb el nom de Parc Natural de la Serra del Montsant, La vegetació predominant que es pot trobar és bàsicament mediterrània, amb arbusts o matolls de cascalls i alzines. En zones més humides hi trobarem rouredes, i en les parts més seques, matolls i brossa o sotabosc i també pins (en algunes zones pins pinyoners). La fauna del Montsant hi trobarem genetes, gats salvatges, fures, rèptils, amfibis, peixos, etc...Els penya-segats son el territori d'algunes aus rapinyaires com ara falcons o àligues.
Com arribar-hi:
Des de Barcelona, cal agafar l'autopista AP-7 en direcció a Tarragona fins a arribar a la bifurcació amb l'autopista A-2 en direcció a Lleida. Continuarem per aquesta fins a la sortida 9-Montblanc i aquí agafarem la N-240 en direcció a Lleida fins a trobar la segona entrada al poble de Vimbodí; aquí agafar la carretera la TV-7004, C-325 en direcció a Vallclara i Vilanova de Prades; passat Vilanova seguir en direcció a Prades per la carretera TV-7005, C-322; seguir cap a Ulldemolins i Coll d'Albarca per la T-701, C-324 i d'aquí en direcció a Cornudella del Montsant per la C-242, C-223; dins de Cornudella agafarem la carretera TV-7021 en direcció a la Morera del Montsant.
Des de Tarragona, cal anar cap a Reus per la T-11 fins arribar a la N-420 durant 2,5 Km i després seguirem per la C-242 cap a Les Borges del Camp; passarem el poble d'Alforja i continuarem fins a Cornudella del Montsant; dins de Cornudella agafarem la carretera TV-7021 en direcció a la Morera del Montsant.
DADES DE LA RUTA:
TIPUS DE RUTA: Ruta de Senderisme circular
DIFICULTAT DEL RECORREGUT: Moderat; tot i no tenir cap dificultat extrema, cal anar en compte en un tram del Grau de Salfores i que queda una mica més penjat sobre la balconada o penya-segats
DISTÀNCIA RECORREGUDA: 16,26 Km
DURACIÓ DEL RECORREGUT: 4 hores i 37 minuts en total (4 hores i 13 minuts en moviment i 4 hores i 24 minuts aturat); 3,9 Km/h en moviment
RECOMANACIONS: La zona per la que caminarem es la vessant sud del Montsant i està molt despoblada d'arbres, per tant, caldrà anar ben protegits de les inclemències meteorològiques, tant per la calor, com el vent o el fred. Cal portar protector solar, dons en dies de calor la intensitat del sol es molt forta. Cal portar menjar i trobarem aigua al Clot del Ciré. També un brúixola ens pot servir per orientar-nos.
DESTACATS: La Morera del Montsant, Serralada del Montsant amb tot una seria de Graus i monument natural coma ara el rei i la reina, el Pi del Cugat, el Clot del Ciré i la seva font i un parell de Nogués, les restes de la Cartoixa d'Escaladei
PUNT DE SORTIDA: Aparcament a la Morera del MontsantPUNT D'ARRIBADA: Aparcament a la Morera del Montsant
PUNT MÉS ALT: A la Serra Major del Parc Natural del Montsant (1108 metres)
PUNT MÉS BAIX: La Cartoixa d'Escaladei (447 metres)GPS: http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=6773198
ITINERARI:
Des del pàrking de cotxes al poble de la Morera del Montsant, començarem la ruta en direcció a la muntanya del Montsant; veurem una senyal del GR i un rètol cap a la Serra Major.
La ruta que seguirem serà en direcció al "Camí del Montsant (Grau de la Grallera)".
Val molt la pena que gaudim de tot l'entorn que ens envolta i de tant en tant cal aixecar el cap i mirar endarrere.
![]() |
La Morera del Montsant |
![]() |
Des del Montsant en direcció al sud |
Seguirem pujant fins arribar a un creuament de corriols on un petit rètol ens indica la direcció que ens interessa seguir, a l'esquerra "Grau de la Grallera" i que seguirem i a la dreta "Grau de l'Espinós" i que no seguirem; davant nostra quedarà un monument natural anomenat "el Rei i la Reina".
el Rei i la Reina |
![]() |
el Rei i la Reina i a sota el Grau de l'Espinós |
![]() |
Des la zona del Rei i la Reina |
Continuarem cap al Grau de la Grallera que trobaren de seguida i que ens portarà en direcció a la Serra Major.
Bonica fita al pas del Grau de la Grallera |
El Grau de la Grallera es un estret pas entre grans blocs de pedra; aquesta zona està plena de Còdols i que podrem trobar pels corriols que travessen aquest Grau.
![]() |
Passat el Grau de la Grallera i en direcció a la Serra Major |
Des del Grau de la Grallera a la Serra Major, passarem ple Pla dels Codollels i el camí fa una lleugera pujada en el seu inici i posteriorment en un tram curt accedirem a la Serra Major en una pendent mes pronunciada però curta. Algunes fites i una senyal ens portarà fins a la Serra Major.
Serra Major |
En aquest punt la senyal ens dona diferents direccions, però nosaltres seguirem cap a l'esquerra, on la fletxa indica "Cabassers".
El corriol, molt ben marcat, ens portarà fins a trobar un punt geodèsic anomenat en aquest indret "Piló dels Senyalets".
![]() |
Piló dels Senyalets |
Passat el Piló continuarem pel mateix corriol i una mica més endavant trobarem un Pi al mig del camí, anomenat el "Pi del Cugat", un arbre singular per la seva inclinació, degut a la intensitat del vent quan aquest bufa en força.
Pi del Cugat |
Davant del Pi i seguint la indicació de la senyal, surt un corriol en baixada, que en pocs minuts, ens portarà fins al Clot del Ciré.
![]() |
1 - Corriol cap al Clot del Ciré davant del Pi del Cugat 2 - Pas a la roca per accedir al Clot del Ciré |
![]() |
La primera imatge del Clot del Ciré |
La vessant sud de la Serra del Montsant es una zona força seca amb escassa vegetació degut també la escasses d'aigua, però en arribar en aquest indret ens trobarem amb un oasi de verdor enmig de l'aridesa del terreny.
![]() |
Nogués al Clot del Ciré |
Enmig d'aquesta fondalada hi trobarem 2 grans nogués (en l'època de recol·lecció del seu fruit us puc assegurar que son exquisits) i també una catifa d'herba verda que li dona un especial encant (compte que també es ple d'ortigues i de les que piquen).
![]() |
Font al Clot del Ciré |
Una petita cascada d'aigua (fresca i bona) cau sobre un monticle de pedres i a través d'unes canals es formen unes petites bases o banyeres i que posteriorment van regant tot aquest indret, per això la bardissa que envolta el seu parterre.
Per darrera de la Font del Ciré |
Per continuar, haurem de desfer el camí i retornar fins al Pi del Cugat i continuar cap a la nostra dreta, en direcció est. Caminarem aproximadament uns 500 metres fins que trobem una nova senyal en direcció cap al Grau de Salfores.
![]() |
Grau de Salfores |
Situats en aquest punt, veurem una fita en direcció al Grau de Salfores i continuant per aquest corriol anirem veient senyals grogues i blanques de PR i que ens orientarà, tot i que no te pèrdua.
Quan el camí deixa enrere les parets verticals a banda i banda i surt a la balconada, podrem veure al fons de la vall la Cartoixa d'Escaladei.
![]() |
Cartoixa d'Escaladei |
El camí del Grau de Salfores va paral·lel entre les parets del Montsant (a la nostra esquerra) i la balconada (a la nostra dreta); tot i la gran alçada per la que anirem caminant i la pronunciada caiguda que hi ha, no te cap dificultat; trobarem un petit pas, de tant sol d'un parell de camallades, que per seguretat ens agafarem a una cadena que hi ha enganxada a la paret.
Camí o corriol paral·lel a la muntanya |
El camí del Grau comença a baixar, tot seguint el PR |
El camí comença a baixar cap a la vall seguint les senyals grogues i blanques del PR i arribats a aquest punt cal anar en compte de no relliscar, dons hi ha trams on la pedra està desfeta. Anirem baixant sen se perdre el sender, fins arribar a unes fites a banda i banda del camí.
Creuament del sender |
En arribar a aquest punt tenim dues opcions:
1) Continuar recte en direcció a la Morera del Montsant
2) Girar a la nostra dreta, baixant cap a una vinya i continuar cap a la nostra esquerra per agafar un camí més ample que ens portarà a trobar un altre camí i seguir, ara, a la nostra dreta, on veurem senyals del GR-171 (vermelles i blanques)...la ruta del GPS està registrada en aquesta 2ª opció.
Per aquest camí, on ja podrem veure-hi transitar cotxes i tractors, si alcem la vista en direcció al Montsant, veurem part de la vessant sud de la muntanya.
![]() |
Vessant sud del Montsant |
Passats uns dos quilòmetres trobarem un nou rètol i que ens orientarà en direcció a la Cartoixa d'Escaladei, tot seguint el "Camí dels Cartoixans". Des d'aquest punt i fins a l'entrada de la cartoixa en camí gairebé sempre serà en baixada i anirem seguint les senyals vermella i blanca.
Formació rocosa erosionada pel vent i l'aigua |
En arribar a les primeres parets de la Cartoixa, si volem fer una visita o be es vol tenir una visió més detallada de les restes, haurem de anar a buscar l'entrada del recinte.
Imatges de la Cartoixa d'Escaladei |
Per a fer una visita a les restes de la Cartoixa d'Escaladei, haurem d'entrar en el recinte i pagar una entrada; per a més informació es pot consultar la pàgina web:
Per continuar el que toca fer es desfer el camí, tot seguint les marques del GR en direcció a la Morera del Montsant; ara toca anar tranquil·lament, dons el camí es en trams de forta pujada al principi, fins a trobar novament el camí ample i més suau que ens portarà a la Morera del Montsant (el trajecte pot durar aproximadament 1 hora).
La Morera del Montsant |
En arribar al poble, entrarem pel carrer Major, passant per davant de l'església de la Nativitat de la Mare de Déu i en arribar al carrer Obac, girar per aquest a l'esquerra fins arribar novament al pàrking, punt final de la ruta.
© Text i imatges propietat d'en Ferran Solé Sendra